Σε κλίμα εορταστικό, σε σκηνικό ασυνήθιστο, που παραπέμπει σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις και με μία σειρά από παροχές, που ενθουσίασαν αθλητές και συνοδούς, γράφτηκε χτες 08/04 στη Σαλαμίνα ο πρόλογος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης εφήβων-νεανίδων 2022-2023. Στο ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, που φέρει το όνομα του Σαλαμίνιου Ολυμπιονίκη του χάντμπολ Νίκου Γραμματικού, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι τελετή έναρξης με παρέλαση των αθλητών και πλήθος επισήμων και μη από την τοπική κοινωνία, έγιναν βραβεύσεις με τη δική τους ξεχωριστή σημασία η κάθε μία και προσφέρθηκαν δώρα. Αγωνιστικά η εναρκτήρια μέρα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του ομαδικού και σήμερα 09/04 το μεσημέρι κρίνονται οι πρωτιές.
Η τελετή άνοιξε με την είσοδο αθλητών, αθλητριών και προπονητών του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Τελαμώνα Σαλαμίνας, το οποίο δεκαετίες τώρα έχει πολύπλευρη προσφορά στο άθλημα. Τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν και ακολούθησαν στην παρέλαση οι αθλητές των άλλων ομάδων, που επίσης είχαν τη θερμή υποδοχή του κοινού. Οι συμμετέχοντες φορούσαν τα αναμνηστικά μπλουζάκια της διοργάνωσης, ενώ κρατούσαν μπαλόνια σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα.
Την τελετή παρουσίασε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΦΟΕπΑ Ξένια Στάθη, που επίσης είναι από τη Σαλαμίνα και συντόνισε όλη την οργάνωση του πρωταθλήματος. Απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους με τους αγώνες και τόνισε ότι από πέρσι είχε εκφραστεί η επιθυμία του δήμου να τους αναλάβει και με την πραγματοποίησή τους υλοποιήθηκε κι ένα δικό της όνειρο. Στη συνέχεια έκανε σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρωτάθλημα, στο οποίο θέλουμε να πετύχουμε και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Δικαιωματικά αφιερώνεται στον άνθρωπο που άρχισε την επιτραπέζια αντισφαίριση στη Σαλαμίνα, τον Κωνσταντίνο Χαρισιάδη. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι παρόλες τις προσπάθειες του δήμου και του Αθλητικού μας Οργανισμού δεν θα είχαμε καταφέρει να οργανώσουμε αυτό το πρωτάθλημα αν δεν ήταν η Ξένια Στάθη. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει τεράστια ιστορία στη Σαλαμίνα και θέλουμε να της ξαναδώσουμε τη θέση, που της αξίζει. Αυτό το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι το πρώτο βήμα, η νέα αίθουσα θα είναι το επόμενο και τα καλύτερα είναι μπροστά».
Έγιναν 4 βραβεύσεις, ενώ άλλη μία τιμητική πλακέτα θα δοθεί στο τέλος των αγώνων στον MVP του πρωταθλήματος. Η ομοσπονδία και ο δήμος τίμησαν αρχικά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Χαρισιάδη, που υπήρξε σκαπανέας για το άθλημα στο νησί. «Για την πολυσήμαντη προσφορά του στο άθλημα του πινγκ πονγκ ως ιδρυτής, παράγοντας και προπονητής στο νησί της Σαλαμίνας», ανέγραφε η πλακέτα για τον Χαρισιάδη και την απένειμε στη σύζυγό του Ελένη η παλιά πρωταθλήτρια Ελλάδας από το νησί Ρούλα Ραπαντζίκου. Η ίδια ανέφερε λίγα λόγια για τη ζωή, την προσωπικότητα και την πολύπλευρη δραστηριότητα του σπουδαίου δασκάλου, ο οποίος γεννήθηκε στις 07/09/1939 στο Κεράσοβο Κόνιτσας και απεβίωσε το 2010. «Στα Γιάννενα έμαθε τα πρώτα του γράμματα, στη διάρκεια των γυμνασιακών σπουδών του υπήρξε καλός αθλητής στίβου και πινγκ πονγκ και από νεαρή ηλικία έδειξε την τάση να προσφέρει στο σύνολο. Το 1972 διορίστηκε στη Σαλαμίνα, στο 3ο δημοτικό σχολείο κι έμεινε για δέκα συνεχόμενα χρόνια πριν μετακινηθεί σε σχολείο στη Γερμανία. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία άρχισε και ανέπτυξε το άθλημα στο νησί κι ευτύχησε να δημιουργήσει όχι μόνο καλούς αθλητές, αλλά και σωστούς ανθρώπους. Αγάπησε τη Σαλαμίνα σαν δεύτερη πατρίδα του, εδώ παντρεύτηκε κι εδώ έκανε δύο γιους. Από το 1977 έως το 1982 ο Τελαμών είχε τους πρώτους πανελλήνιους τίτλους του στις μικρές ηλικίες. Διετέλεσε επίσης γραμματέας του σωματείου, αλλά και πρόεδρος των δασκάλων της Σαλαμίνας. Είναι μεγάλη η κληρονομιά, που άφησε στο τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Τελαμώνα». Η Ελένη Χαρισιάδη ευχαρίστησε συγκινημένη για τη βράβευση κι επισήμανε το πνεύμα, με το οποίο πορεύτηκε στη ζωή του ο σύζυγός της. «Ό,τι κάνεις για σένα μένει για τον εαυτό σου. Ό,τι κάνεις για τους άλλους μένει αιώνια».
Η ομοσπονδία και ο δήμος Σαλαμίνας βράβευσαν τον Τάσο Ρηνιώτη και την Όλγα Γεωργοπούλου δύο πρωταθλητές Ελλάδας και διεθνείς αθλητές από τη Σαλαμίνα. Ο Ρηνιώτης είναι και δευτεραθλητής Ευρώπης του ομαδικού το 2013, αλλά και πρωταθλητής στο Europe Trophy φέτος με τον Ολυμπιακό, ενώ η Γεωργοπούλου, μέλος της εθνικής γυναικών, που το 2005 ανέβηκε στην Α ευρωπαϊκή κατηγορία, παράλληλα με το αγωνιστικό σκέλος ασχολείται επιτυχώς και με την προπονητική. Τέλος, η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με αφορμή την έναρξη χορηγικής συνεργασίας με την Ευρωκλινική Αθηνών τής απένειμε τιμητική πλακέτα «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη συνδρομή της στις εθνικές μας ομάδες».
Την πλακέτα στον Ρηνιώτη έδωσε ο δήμαρχος Σαλαμίνας και στη Γεωργοπούλου η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β΄ Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα. Την αποθέωση δε, γνώρισε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο διαχρονικά κορυφαίος Έλληνας αθλητής με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όταν κλήθηκε να δώσει την πλακέτα στον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών Dr Γιώργο Κελάλη. Ο τελευταίος αιφνιδιάστηκε ευχάριστα και αστειευόμενος είπε πως «αν ήξερα ότι θα μας κάνει αυτή την τιμή ο Καλλίνικος, ένας θρύλος του αθλήματος, θα ερχόμουν στη Σαλαμίνα από χτες». Νωρίτερα είχε εκφράσει τη μεγάλη χαρά του για τη χορηγική συμφωνία της Ευρωκλινικής με την ΕΦΟΕπΑ υπογραμμίζοντας ότι θα είναι δίπλα στους διεθνείς μας σε όποια υπηρεσία υγείας χρειαστούν. Στον Dr Κελάλη δόθηκε και μία μπλούζα της εθνικής ομάδας.
Η Νίνα Κασιμάτη σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό ανέφερε προς τους οικοδεσπότες ότι «με το έργο σας αναπτύσσετε το έδαφος ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά με διάθεση αυτό το θαυμάσιο άθλημα και είναι πολύ σημαντικό που θυμίζετε παράλληλα το πολύτιμο έργο του ανθρώπου που το άρχισε στο νησί, του Κωνσταντίνου Χαρισιάδη». Η τελετή έναρξης έκλεισε με χορούς από τον Χορευτικό Παραδοσιακό Σύλλογο της Τίνας Μπεγνή.
Πολλά και σημαντικά πράγματα στο οργανωτικό κομμάτι έδειξαν οι ντόπιοι διοργανωτές από την πρώτη μέρα χάρη στην οικονομική συνδρομή του δήμου και των χορηγών. Ανάμεσα σε άλλα:
Εκτός από τα μπλουζάκια δόθηκε στους αθλητές και συμβολικό δώρο. Επίσης, μετά την τελετή έναρξης μοιράστηκαν 200 χάμπουργκερ ατομικά από τα goodys (με στημένο stand), τυλιχτά γλυκά από το ζαχαροπλαστείο Μπεγνής και αναψυκτικά.
# Οι συμμετέχοντες και οι διαιτητές πήραν σακούλα βιοδιασπώμενη με νερό, ισοτονικό, πρωτεϊνική μπάρα, χαλβά, μπανάνα και σάντουιτς. Οι σακούλες ήταν από τη Mediterra Insitute
# Κάθε μέρα υπάρχει live streaming στα τραπέζια από 1 έως 6. Στην ενότητα «ζωντανά» στο κανάλι της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στο youtube () μπορείτε να βρίσκετε τα σχετικά λινκ.
# Στο γυμναστήριο οργανώνεται η παράλληλη δράση “Γίνε Δωρητής Μυελού των Οστών” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς Ορίζοντας. Η εκπρόσωπος του συλλόγου Χρυσούλα Καζάκου βρίσκεται στην υποδοχή και δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
# Στο γήπεδο βρίσκονται δύο πράσινοι κάδοι ανακύκλωσης αυστηρά για τα πλαστικά μπουκάλια, που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων.
# Έγιναν προωθητικές ενέργειες για τη διαφήμιση και διάδοση του πρωταθλήματος: 100 τυπωμένες αφίσες, 150 προσκλήσεις, πανό, back drop και διαπιστεύσεις.
# Στο γυμναστήριο υπάρχει γιατρός, οργανωμένο φαρμακείο και απινιδωτής.
* Για τη διοργάνωση δουλεύει επαγγελματίας φωτογράφος
# Έγινε στολισμός της αίθουσας
# Υπάρχει μουσική κάλυψη