Ανίκητος και στην Αυστρία ο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος πήρε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του φέτος, τερματίζοντας μπροστά από τον Λεκλέρ και τον Πέρεζ.
Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και στο GP της Αυστρίας. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής είδε πρώτος την καρό σημαία στο Red Bull Ring και πήρε την πέμπτη συνεχόμενή του νίκη και έβδομη συνολικά φέτος.
Ο Φερστάπεν έκανε επίδειξη δύναμης κάνοντας μάλιστα πιτ στοπ δύο γύρους πριν από το φινάλε, για να κάνει τον ταχύτερο γύρο με την μαλακή γόμα.
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Σαρλ Λεκλέρ, με τον Μονεγάσκο οδηγό να παίρνει την καλύτερή του θέση τη φετινή σεζόν. Τρίτος τερμάτισε ο Σέρτζιο Πέρεζ.
*Δόθηκαν ποινές μετά το τέλος του αγώνα.
Στην εκκίνηση -όπου οι πρωταγωνιστές παρατάχθηκαν με τη μέση γόμα πλην του Αλόνσο που είχε τη σκληρή- ο Φερστάπεν κράτησε την πρωτοπορία από τον Λεκλέρ. Το ίδιο έκανε πολύ σύντομα -μετά από τρεις γύρους- και στην επανεκκίνηση πίσω από το όχημα ασφαλείας που βγήκε για να καθαριστούν τα θραύσματα στην πρώτη στροφή από την επαφή του Μάγκνουσεν με τον Ντε Βρις.
Ο Ολλανδός ξεκίνησε σύντομα να οικοδομεί διαφορά από τον Μονεγάσκο, την ώρα που η Ferrari κρατούσε τα «χαλινάρια» του Σάινθ που εξέφραζε την πεποίθησή του ότι είχε ταχύτερο ρυθμό από τον Λεκλέρ. Στο μεταξύ, ο Πέρεζ άρχισε την ανελιξή του από την 15η θέση της εκκίνησης, όπου είχε πέσει επειδή σβήστηκαν και οι τρεις γρήγοροι γύροι του στο Q2 της Παρασκευής.
Όμως, στον 14ο όλα άρχισαν να παίρνουν εντελώς διαφορετική τροπή: η ακινητοποίηση της Haas του Νίκο Χούλκενμπεργκ με μηχανικό πρόβλημα στην άκρη της πίστας επέβαλλε καθεστώς εικονικού οχήματος ασφαλείας, το οποίο άμεσα ή λίγο αργότερα εκμεταλλεύτηκαν όλοι οι οδηγοί πλην των δύο Red Bull.
Έτσι, όλα άλλαξαν στη στρατηγική της μάχης Φερστάπεν-Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος είχε φρέσκια μέση γόμα και πίεσε για να κλείσει τη διαφορά, όπως έκανε και ο Σάινθ πίσω του. Έτσι, όταν ο Φερστάπεν κλήθηκε στα πιτς για να βάλει τη σκληρή γόμα στον 24ο γύρο, επέστρεψε στην πίστα λίγο πίσω από τον Σάινθ και 6,4” πίσω από τον νέο πρωτοπόρο, Λεκλέρ.
Όμως, ο Ολλανδός με την πιο φρέσκια γόμα του και το DRS σύντομα ξεπέρασε με σχετική άνεση το εμπόδιο του Σάινθ και άρχισε την καταδίωξη του Λεκλέρ. Μέσα σε λιγότερους από δέκα γύρους έφτασε τον Μονεγάσκο, τον πέρασε στη στροφή 3 του 35ου από τους 71 γύρους, και χάθηκε στον ορίζοντα.
Ο Ολλανδός άνοιξε διαφορά ασφαλείας άνω των 10” σε λίγους γύρους, καθώς ο Πέρεζ συνέχιζε την αντεπίθεσή του. Οι πρωτοπόροι χρωστούσαν και δεύτερο πιτ-στοπ, και όταν ο Λεκλέρ μπήκε για το δικό του -για να βάλει τη σκληρή γόμα- ο Φερστάπεν είχε διαφορά 13,3”. Λίγο πριν η Ferrari και ο Μονεγάσκος σκέφτηκαν τη στρατηγική τριών πιτ-στοπς, ή τουλάχιστον έτσι άφησαν να φανεί.
Με άνεση, ο πρωταθλητής έκανε το δικό του δεύτερο πιτ-στοπ μόλις δύο γύρους αργότερα, και επέστρεψε για να οικοδομήσει διαφορά μεγαλύτερη των 24 δευτερολέπτων από τον Λεκλέρ στην κορυφή. Ήταν τέτοια η κυριαρχία και η ταχύτητά του, που κατάφερε να πείσει τη RBR να κάνει και τρίτο πιτ-στοπ ώστε να πετύχει με τη μαλακή γόμα τον ταχύτερο γύρο στο τέλος. Και τον πέτυχε.
Ο Πέρεζ κατάφερε να ανέβει στο βάθρο με μια εξαιρετική οδηγική εμφάνιση από την 15η θέση, με την ανωτερότητα της RB19 και με τις ποινές 5” που δέχθηκαν πολλοί οδηγοί -συμπεριλαμβανομένων των Σάινθ και Χάμιλτον- για πολλαπλή υπέρβαση των ορίων της πίστας.
Ο Σάινθ ήταν ο μεγάλος χαμένος της μάχης αυτής: η Ferrari τον έριξε πίσω από τους Νόρις και Χάμιλτον όταν αποφάσισε να κάνει το διπλό της πιτ-στοπ υπό το εικονικό όχημα ασφαλείας στον 15ο γύρο. Ο Κάρλος κατάφερε σύντομα να περάσει εξαιρετικά και τους δύο Βρετανούς, αλλά με την ποινή που εξέτισε στο δεύτερο πιτ-στοπ του χρειάστηκε να περάσει πάλι τον Νόρις.
Αν δεν ήταν η ποινή αυτή ίσως ο Ισπανός να είχε διατηρήσει την τρίτη θέση του βάθρου, για την οποία ξεδίπλωσε μια εκπληκτική, περίτεχνη και χειρουργικής ακρίβειας άμυνα επί σειρά γύρων απέναντι στην ταχύτερη -εκ φύσεων και εκ DRS- Red Bull του Πέρεζ. Όταν ο Μεξικανός πέρασε τον Ισπανό, ο Λεκλέρ ήταν πλέον 12” μακριά στο δρόμο.
Ο Νόρις βγήκε νικητής της μάχης με τον Χάμιλτον, όπως και ο Αλόνσο -που δεν είχε στην Αυστρία μια Aston Martin με την ταχύτητα που μας έχει συνηθίσει φέτος- μέσω των πιτ-στοπς. Ο Φερνάντο άφησε πρόθυμα πριν τα δεύτερα πιτ-στοπς τον Πέρεζ να τον περάσει, για να αποκτήσει πίσω από τον Μεξικανό το DRS για να πλησιάσει τον Χάμιλτον. Η Mercedes το αντιλήφθηκε και κάλεσε άμεσα τον Λιούις για το δεύτερο πιτ-στοπ του, αλλά η Aston απάντησε στον αμέσως επόμενο γύρο και στρατηγικά ο Ισπανός πέρασε τον Βρετανό, για την 6η θέση.
Βεβαίως, αυτό που έμεινε στο τέλος ήταν η δήλωση του Τότο Βολφ στη ραδιοεπικοινωνία προς τον Χάμιλτον: “Λιούις, ξέρουμε ότι σου έχουμε δώσει ένα χάλια αυτοκίνητο, σε παρακαλώ προσπάθησε να το οδήγήσεις”.
ΠΗΓΗ: sport24.gr